Kapela Bez Šance je pro mě osobně takovou srdcovkou. Byly u zrodu mého festivalu v Krkonoších, kde zatím nevynechali ani jeden ročník. I když letos být neměli, ale tím, že se festival neuskutečnil, tak se za rok s nimi zadaří a budou pokračovat u mě v tradici. Co jejich Bez Šance Fest? Jaké jsou novinky v kapele a co chystají dále? To vše se dočtete zde.

 

Ahoj Petře. Tak máme půlku léta za sebou. Co u tebe a u kapely nového? Jak si zatím užíváte letních akcí?

Čáu Tome! Nového toho máme fůru. Za zmínku určitě stojí náš nový kytarista Petr Michal (ex-Drunken Shits). Personální změna nám vlila novou krev do žil, takže právě pilně pracujeme na výběrovém albu, které vyjde k deseti letům kapely. Objeví se tam jak staré pecky, tak nové fláky. Také bych rád zmínil, že nedávno proběhl devátý ročník našeho Bez Šance Festu. Akci hodnotíme úspěšně jak po stránce organizační, tak i koncertní. Moc děkujeme za podporu všem přispěvovatelům a všem, co v tom jedou s námi! Tento rok se nám podařilo vybrat lehce přes 95 000 Kč na Dětskou Onkologii v Hradci Králové, takže pecka! Letních akcí si užíváme, jak jen to jde! Tenhle rok to krom Festu Pod Parou máme spíš ve znamení menších fesťáčků, takže rodinná atmosféra, trochu DIY prostředí, a tak to má bejt! Pokud můžu mluvit sám za sebe, tak v otázce klub či festival mám nejraději právě ty menší letní podia, kde je dýchatelno, ale lidi jsou pořád blízko.

 

Bez Šance fest se prý vydařil na výbornou, to jsem slyšel a částka 95 000 je veliký úspěch. Kde se ve vás vzal nápad dělat něco podobného?

Ten nápad přišel v roce 2017. Tenkrát jsme ještě fest pořádali s kamarádem Čížou. Mám dojem, že s tím snad i přišel přímo on. Tenkrát jsme ještě přispěli na jiný účel a pak od roku 2018 již na Dětskou Onkologii. S paní sestřičkou Veronikou Vavřínovou, která od začátku drží jakousi supervizi nad naším propojením s Fakultní nemocnicí v Hradci Králové, jsme si okamžitě sedli a bylo vyřešeno.

 

Je to fajn dělat podobné věci pro dobrou věc. Jen tak dále. Jak tam válčíte s městem a policií? Já třeba letos zjistil, že to tak úplně jednoduché není a musel jsem si dát nechtěnou pauzu tenhle rok…

No, je to celkem jednoduché. Čím jsi větší, tím více subjektů a orgánů zajímáš. Krom těch dvou, o kterých píšeš, máme ještě „obohacení“ v podobě CHKO Broumovsko. Co se týče vedení města, zažili jsme již tři starosty a má to zatím pozitivní vývoj. Město nás podporuje, jak povolenkou prodlužení nočního klidu, tak finanční injekcí v podobě grantu. Nemůžeme si stěžovat, ba naopak chválíme vedení města Police nad Metují za pokrokové a otevřené smýšlení. Policii na festivalu potkáváme spíše ve formě jejich občasného monitoringu. Pokud s nimi něco řešíme, jedná se o drobné přečiny jako špatné parkování apod… Až na velmi drobné výjimky jsme natrefili na samé profesionální a rozumné příslušníky, kteří měli pro naší věc pochopení.

Jako zajímavost přidávám, že povolovací proces festivalu je v podstatě celoroční. Napočítal jsem odhadem zhruba 8 různě složitých povolení, které musíme vykonat. Velmi mi v tomto pomáhá moje civilní zaměstnání, při kterém často komunikuji s úřady. Člověku nepohybujícímu se v těchto kruzích to fakt nezávidím.

Povolovací proces není žádná sranda, to vím sám.. Nějaké novinky na příští rok? Předběžně třeba na kterou kapelu se můžeme těšit?

Zatím bych do toho nerad zabrušoval. Čeká nás jubilejní ročník. Pokusíme se zajistit fajn mejdan a pěkný kapely. V minulosti byly nějaké spekulace o přesunu místa, ale myslím, že celý organizátorský tým by rád první dekádu zakončil v areálu Hospůdky „U Pavla“ na kopci nad domovskou Policí. Tak snad se to i povede.

 

A co kapela Bez Šance? Teď jste vydali nové album, které sklízí poměrně velký úspěch. Čekalo se na něj docela dlouho.. Co chystáte dále do budoucna? Nebo teď jen klid a koncertovat?

Je to tak, album „Zdrhnout“ je od května venku. Čekalo se na něj přesně dva roky, a to na den přesně. Ohlasy máme pozitivní. Přáním kapely samozřejmě je, aby album nezapadlo. Zda-li to tak bude, se musíme nechat překvapit.

Příští rok čeká kapelu 10let. Právě jsme ve fázi nahrávání čtyř nových písní, na kterých se již podílel nový kytarista. Rádi bychom i nějakým způsobem připomněli songy, které vznikli v celé první dekádě kapely. Jakým způsobem to bude, ještě ladíme s vydavatelstvím Cecek Records. Drobnou poznámku si ještě dovolím k novým WWW stránkám, které jsou také ve fázi řešení.

Koncertně se podzim ponese ve znamení koncertů. Na jaře bychom pak měli odehrát nějaké společné akce s kapelou Houba. Moc se těšíme a jsme zvědaví, jaké nové zážitky nám přijdou do cesty. Jako zajímavost můžu zmínit, že je v plánu akustický koncert na přelomu roku.

 

Unplugged koncerty mají také něco do sebe! To bych u vás rozhodně chtěl slyšet! I když jednou jsme k tomu přeci nebyli málem daleko J … Vy jako kapela za těch 10 let toho máte poměrně dost za sebou, až nezvykle. Jste spíš na ty menší klubové akce nebo na letní větší akce?

Tak to mě/nás samozřejmě těší! Tenkrát tomu nebyla nakloněna sestava. Stačilo, aby přišel nový kytarista a „Petrské duo Bez Šance“ je nakloněno k výstupu. Zdali se to podaří, to ještě uvidíme.

Jinak vidíš, a mě pořád přijde, že je to spíš málo. Na druhou stranu vychytat to „netlačit na pilu a nepřestávat tepat“ (toto jsem si vypůjčil od Petra Fialy z Mňágy) je taky peklo. Koncertně nás stoprocentně víc najdeš na klubovkách. O to jsou pak pro mě letní akce vzácnější. Jak to mají kluci, do toho nebudu zabrušovat, to je totiž na rozhovor s nimi…

 

Jak to všechno zvládáte skloubit dohromady? Školy ( vysoké ), práce, kapela, koncerty.. Musí to být i pro vás trošku náročné, ne?

No, bývá to občas tak, a hodně toho prostě nevyjde. Do toho je momentálně kapela rozprostřená od Police přes Pardubice až po Prahu. Takže ano, občas maličko je, ale nemyslím, že jsme kdovíjaká výjimka.

V klipu k písni Přijde doba je jeden krásný moment, kde ometáte kapotu auta od „drog“ před policií. Tony lo nahrané nebo se vám opravdu nechtěně vetřeli do klipu? 

Bylo to kouzlo okamžiku. V naší krásné Polici [Polís] je spoustu starostlivých občanů, tak raději někdo oznámil, že potřebujeme „pomoci a ochránit“. Strážníci však měli pochopení a vyřešilo se to domluvou. Náš kamarád Janek Zavadil to ale vše zaznamenal do klipu, a tak vznikl tenhle super záběr.

 

Jak jsem psal dříve. Z mého pohledu toho máte za sebou poměrně dost. Vzpomeneš si na nějaký nejlepší zážitek, který jsi s kapelou popřípadě sám na hudební scéně zažil?

Ty jo! To je těžká otázka! Nezapomenutelných zážitků na podiu či mejdanu zažiješ na jednom hraní klidně i desítky. Stačí jen, když se sejde dobrá parta. Rozhodl jsem se tedy vybrat zážitek, který je mým osobním „highlightem“ a nejspíš se bude zdát oku čtenáře obyčejný. Je to cesta z jednoho nejmenovaného koncertu. S pivkem v kelímku se unavený řítíš v dodávce nocí k domovu. Honza začíná pouštět „Nikdo nepřišel“ od Starých Pušek. Ondra za volantem převrací oči v sloup a zbytek osazenstva začíná hlasitě zpívat. Samozřejmě v přesvědčení, že po X pivech dokonale znají tóninu i text písně. Pak se tam hodí „No tak řekni ne, jestli to dokážeš…“ nebo „Chceme pít a dělat bordel…“ a to už jsou všichni zpěváci jak víno!

 

Za mě krásný! A naopak nejhorší zážitek?

Nejhorší zážitek se určitě pojí s říjnem 2021. Náš bývalý kytarista Boci měl tenkrát zdravotní úraz hlavy, po kterém ležel několik měsíců v nemocnici. Prodělal ztrátu paměti, takže si nás v prvních týdnech vůbec nepamatoval. V podstatě jsme se ani neprobrali z jedné vlny pandemie, mířili do druhé a do toho jsme ze dne na den „přišli“ o kamaráda. Nevěděli jsme, zda-li ještě bude vůbec někdy fungovat, pamatovat si nás, chodit, natožpak hrát na kytaru. Vše nakonec dopadlo dobře, ale těch pár prvních dní byla totální bezmoc. Tam, myslím, byla kapela hodně na dně.

 

Je něco, co tebe osobně na té naší scéně opravdu vadí?

Do kolonky „opravdu vadí“ bych zařadil jedině to, že v našem regionu jsme i téměř po 10 letech existence nejmladší punková kapela. To je celkem tristní. Často přemýšlím, co s tím, ale zatím jsem řešení nenašel. Nedávno jsem však organizoval akci, kde byla spousta mladých úderek z jiných míst, tudíž nepovažuji situaci za alarmující v celorepublikovém významu. Nicméně můžeme to vnímat jako pomyslný vykřičník do budoucna.

 

 

Je něco, co by jsi chtěl vzkázat? Ať už kapelám, pořadatelům nebo lidem co chodí na koncerty?

Koukejte hrát, pořádat akce a chodit na koncerty! Ten rock´n´roll se sám neudělá. Někdy je to vos**, ale stojí to za to!

 

Děkuji Petře za rozhovor a brzy na viděnou na nějakém koncertě!

Já též děkuji! Přeju tobě a Cloudmusicu spoustu sil, neutuchající elán a pohodové fungování na dlouhé roky!

Zdravím čtenáře, kteří došli až sem, a zároveň děkuji všem lidem, kteří podporují naší malou a krásnou scénu!

Vidíme se na (ideálně Tomášově) koncertě co nejdříve! Ou jé!