cloudmusic

Kapela

PRAWDA

V létě roku 1994, během nahrávání desky „Punk orkiestry stanu wojennego“ ( Punk orchestr stanného práva ) se v nahrávacím studiu potkali Melon a Skuter. Napadlo je tehdy zvláštní nápad – reaktivace punkové legendy z Dolního Slezska, kapely Zwloki, která fungovala v letech 1980-1983. Protože se původní sestavu nepodařilo dát dohromady, znovu vzniklá kapela se pojmenovala Pravda a přejali do svého repertoáru pouze pár písniček Zwlok, které napsal Skuter.
Svůj debutní materiál, „ Biologia z drugiej strony“ Pravda nahrála na podzim roku 1994. Nahrávka byla v duchu obvyklého punku z ulice s reggae vlivy a materiál navazoval na dřívější tvorbu muzikantů z kapely. V roce 1996 došlo k personálním změnám v kapele, což mělo samozřejmě vliv na tvorbu kapely – ta se posunula víc do rockové sféry. Pravdu bohužel opustil Skuter, ale nezřekl se odpovědnosti za texty a do dneška je podpora kapely. V létě 1998 se nahrává nový materiál, který ukazuje že kapela stále jede a šlape svou cestou.
Přelomový rok v historii kapely se stal 1999. Do kapely přišel nový kytarista, autor textů a muziky, Ace, který dřív hrál v Powerocks ( 1977-1981), první punk kapela na jihu polska. Od té doby Pravda ukazuje mix tvrdé punkrock muziky s prvky ska, reggae a folku. Totální punkový nářez v duchu nejlepších punk tradic, ale bez schematismu a klišé, to je výraz hledání vlastní cesty pro svůj styl!
V roce 2000 představila Pravda EP „ Fatale“ – předzvěst budoucího alba. Ten se, pojmenovaný „ Piosenki popravne politicznie“ ukázal ještě v tom samém roku a potvrdil pozici kapely na punk scéně. Písničky které jsou z téhle desky jako např. „ Fatale“, „Mussolini“ nebo „ Piosenka poprawna politicznie“ jsou našláplé punkrockové hity, které hlodají v mozku každého kdo přemýšlí o tématech jako je tolerance, drogy nebo obavy před nacionalismem.
Skoro pět let bylo nutné čekat na další věci od Pravdy, v roce 2005 vychází SP „ Radio swoboda“. Singl obsahuje pět nových songů a novou verzi „ Mesijasza“ – který napsal Skuter ještě v roce 1981 pro Zwloki. Společným tématem písniček ze singlu je otázka svobody a její chápaní.
Speciálně pro čechy, kde se Pravdě dostává široké podpory mezi punky, je připraven výběr dvaceti songů, je to vyvážený průřez tvorbou třináctileté kariéry skupiny. Deska se jmenuje „77“ a její premiéra je v létě 2007. Album vychází v digipacku, s českými i anglickými překlady textů. P2007 PAPAGAJUV HLASATEL
V lét Pravda dokončuje přípravy na novou desku, která se bude jmenovat „ Dobří, vzteklí a zlí“. Celou dobu kdy wroclawský ansábl hrál silně podporoval boj za svobodu a spravedlnost, boj proti netoleranci, což bude samozřejmě jedno z nosných témat nové desky. „ Dobrzy, brzdci i zli“ je další dávka energie, vzteklosti a samozřejmě zajímavých textů.


2009 pozastaví činnost
2016 reaktivace skupiny

GALERIE

VIDEO